Диана Тонова:  Общината е абдикирала от своите социални ангажименти

Районният кмет трябва да бъде изразител на исканията на гражданите, твърди кандидатката на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ за "Триадица" - София 

Диана Тонова e юрист с опит в общинската и държавната администрация. Магистър по право и специализант по европейско право и евроинтеграция. Работила е като експерт и гл. юрисконсулт в СОАП. Консултант е на общински лечебни заведения. Експерт по изборно право. Член и секретар на ОИК - София и 23-ти РИК в столицата през 2005-2013 г. Била е зам. областен управител на София. Член на БСП от 2005 г. Секретар е на ОПО Клуб 13 в "Триадица" и член на районния съвет на БСП. Номерът на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и кандидатката в бюлетината е 39.

- Кои според вас са най-сериозните проблеми на района и какви са вашите бъдещи решения?
 - Район "Триадица" е уникален с териториалния си обхват, защото се простира от центъра на София до Околовръстния път. В тази връзка той е представителна извадка на проблемите в столицата. Центърът, в който вече над 20 години управляващите града десни сили съсредоточават големи парични потоци, вече се задъхва от липса на места за паркиране, шум и преднамерен лукс, а в покрайнините няма изградена нито инженерна, нито социална инфраструктура. Проблемите на района са характерни за целия град - лошо качество на комуналните услуги, разбита локална инфраструктура, недостиг на детски градини, презастрояване и липса или зле поддържани зелени площи... В района с население от над 70 000 жители има само осем детски градини и нито една общинска млечна кухня, нито едно спортно съоръжение за безвъзмездно ползване от деца, нито една обществена трапезария, нито дневен център за възрастни. Всеки един от тези проблеми може да бъде разрешен и аз поемам ангажимент за това.
 За последните години общината, в лицето на кмета на район "Триадица", е абдикирала от социалната си функция. София се превърна в инфраструктурен мегапроект, в който обикновените хора не са вписани. Аз залагам на противоположния на сегашния модел - управление заедно с хората. В тази връзка, ако бъда избрана за кмет, ще сформирам обществен съвет от представители на всеки от петте квартала в района, както и експерти-доброволци, който да интегрира местната общественост за взимане на решения. Ще създам и изнесени приемни по кварталите, в които гражданите да сигнализират за актуални проблеми. Особено внимание ще обърна през мандата на околната среда - ще се изготви регистър на зелените площи, детските и спортните площадки за тяхното съхраняване и при възможност увеличаване. Ще упражнявам системен контрол над фирмите за сметосъбиране, почистване и миене на улиците чрез оповестяване на сайта на район "Триадица" на ежемесечните им отчети. Така информацията ще е достъпна за всеки гражданин и ще има обратна връзка, гарантираща ефективния контрол.     
 - Как ще убедите избирателите, че вашата визия за промяна е най-добрата?
 - Предлагам им модел на съвместно управление. Това не е просто промяна, това е качествено нов подход. Районният кмет трябва да бъде изразител на законосъобразните искания на гражданите и коректив на централната власт, защото за всеки момент от социалния си живот гражданите чукат първо на неговата врата.
 - Ако бъдете избрана за кмет, след колко време прогнозирате, че хората ще видят първите резултати от промяната? Смятате ли, че един мандат е достатъчен, за да бъдат решени проблемите в района?
 - Част от замисленото, като изграждане на обекти за социална дейност за деца и възрастни хора, може да се реализира в рамките на една бюджетна година. В такъв период могат да се усетят и първите резултати от подобряване на дейността на фирмите по чистотата. Тротоари и малки локални улици могат да се ремонтират поетапно и за мандата да се видят реални промени. Изграждането на детски градини е по-сложен проблем, свързан до голяма степен с волята и действията на общинския съвет. През последните години ясно се откроява липсата на плановост и реципрочност на инвестиционната политика на Столичната община в тази сфера. Не може при население от над 70 000 души, нарастващо с бързи темпове, особено в кв. "Манастирски ливади", на територията на район "Триадица" да функционират само 8 детски градини - брой крайно недостатъчен и несъпоставим с някои други централни райони. Не може в "Манастирски ливади", заселен предимно от млади семейства, да няма нито едно детско заведение. Затова искрено вярвам, че при избиране на по-голям брой общински съветници от БСП в рамките на един мандат ще можем да изградим поне две детски градини в района.
 - Какво ще направите, за да повишите качеството на живот в района?
 - Всички изброени по-горе мои идеи и дейности за развитието на района са насочени към подобряване качеството на живот на хората. Ако в края на мандата жалбите са намалели дори наполовина, ще означава, че усилията не са били напразни и основите на новия модел на управление са поставени. Надграждането ще бъде само въпрос на време.


Дума 16. Октомври 2015 , брой: 238
Интервю на Мая Димова